معدن سنگ گرانیت در ایران + معادن معروف سنگ گرانیت ایران

معدن سنگ گرانیت در ایران + معادن معروف سنگ گرانیت ایران
عاکف قربانی
عاکف قربانی
۱۴۰۳/۹/۴

سنگ گرانیت در تاریخچه‌ی چند هزار ساله خود شاهد استفاده از ابزار‌ها و تکنولوژی‌های متفاوتی بوده که تدریجا میزان استهلاک کار را کاهش داده و سرعت استخراج را بالا برده‌اند. سنگ گرانیت از استحکام بالایی برخوردار است به همین دلیل تجهیزات به کار رفته در فرایند استخراج، شامل قوی‌ترین ابزارهای برش و حفاری هستند. ما در این مطلب می‌خواهیم شما را با تاریخچه، انواع سنگ گرانیت و تجهیزات استخراج آن آشنا کنیم.

معدن سنگ گرانیت

معدن سنگ گرانیت از ماگما‌های سرد شده ساخته شده است. ماگما همان سنگ‌هایی هستند که در اثر گرمای زیاد و در زیر پوسته زمین ذوب می‌شوند. ماگما حالت مایع داشته و چگالی کمتری از سنگ‌های اطراف دارد؛ به همین دلیل به سمت سطح زمین حرکت می‌کند. این سنگ‌های مذاب در مسیر خود تدریجا حرارت خود را از دست می‌دهند و مواد معدنی موجود در آن‌ها متبلور می‌شود. سرد شدن تدریجی ماگما تحت فشار و دمای زیاد در پوسته‌ی زمین، معدن سنگ گرانیت را به وجود می‌آورد. در معادن سنگ‌های گرانیت چند ماده معدنی به صورت عمده یافت می‌شود که شامل: کوارتز، فلدسپات و میکا است. هر چه میزان کوارتز موجود در سنگ‌های یک معدن بیشتر باشد، سنگ‌های گرانیت استخراج شده از استحکام بیشتری برخوردار هستند.

تاریخچه استخراج سنگ گرانیت

استخراج و استفاده از سنگ گرانیت نه به دوران معاصر و انقلاب صنعتی بلکه به دوران باستان بر می‌گردد. مصریان باستان در حدود 3500 سال پیش از این سنگ‌ها در ساخت اهرام، مجسمه و سایر اقلام اطراف مردگان استفاده می‌کردند. به لحاظ جغرافیای تاریخی استخراج سنگ گرانیت فقط محدود به مصر نبوده و آثار استفاده از آن در روم باستان، یونان، هند و چین هم دیده می‌شود.

استخراج سنگ گرانیت
استخراج سنگ گرانیت به دلیل مقاومت بالای این سنگ، از زمان های گذشته بسیار محبوب بوده است.

در دوران باستان، میزان مقاومت بالای این سنگ و استحکام آن در برابر عوامل جوی کشف شده و به فراوانی از آن استفاده شده است. از آنجایی که چگالی سنگ گرانیت بسیار بالا است، حمل تابوت و مجسمه‌هایی که از این سنگ ساخته می‌شدند کاری دشوار بوده و نیاز به داشتن ابزار و علم قابل توجهی داشته است. به همین دلیل آثار و تاریخچه استفاده از سنگ گرانیت را بیشتر می‌توان در تمدن‌های بزرگ تاریخی یافت.

انواع معدن سنگ گرانیت از نظر موقعیت مکانی

انواع معدن های سنگ گرانیت بر اساس محل استخراج، شامل موارد زیر هستند:

  • معدن سنگ گرانیت نطنز؛
  • معدن سنگ گرانیت تکاب؛
  • معدن سنگ گرانیت مراغه؛
  • معدن سنگ گرانیت تایباد؛
  • معدن سنگ گرانیت خرمدره؛
  • معدن سنگ گرانیت نهبندان؛
  • معدن سنگ گرانیت تویسرکان؛
  • معدن سنگ گرانیت بروجرد؛
  • معدن سنگ گرانیت یزد؛
  • معدن سنگ گرانیت نایین؛
  • معدن سنگ گرانیت الموت؛
  • معدن سنگ گرانیت بیرجند؛
  • معدن سنگ گرانیت مروارید مشهد؛
  • معدن سنگ گرانیت همدان؛
  • معدن سنگ گرانیت زاهدان؛
  • معدن سنگ گرانیت زنجان.

آنچه که نام برده شد از معروف‌ترین و مهم‌ترین معادن گرانیت محسوب می‌شوند که برخی از آن‌ها در بازار بین المللی طرفداران خاص خود را دارند. همان طور که ملاحظه می‌کنید، میزان تولید داخلی سنگ‌های گرانیت بسیار متنوع است. هر کدام از این معادن دارای سنگ‌های گرانیت با رنگ، طرح و ویژگی‌های ساختاری متفاوتی هستند.

انواع معدن سنگ گرانیت از نظر طرح و رنگ

انواع معادن سنگ گرانیت از نظر طرح و رنگ شامل موارد زیر هستند:

  • گرانیت گل پنبه‌ای؛
  • گرانیت سبز؛
  • گرانیت قرمز؛
  • گرانیت تیره.

در ادامه هر کدام از موارد فوق را توضیح خواهیم داد.

گرانیت گل پنبه ای:

سنگ گرانیت گل پنبه‌ای به سنگ‌هایی گفته می‌شود که دارای پس زمینه عمدتا سفید و خال‌های فراوان مشکی رنگ هستند. جلوه‌ی خالدار سفید و سیاه آن از دور شبیه به مشاهده یک مزرعه با گل‌های پنبه است؛ به همین دلیل این سنگ‌ها را گرانیت گل پنبه‌ای نامیده‌اند. با وجود این که این سنگ‌ها عمدتا به رنگ‌های مشکی و سفید شهرت دارند، اما رنگ‌های خاکستری و در مواردی محدود قهوه‌ای تیره هم ممکن است در آن دیده شود.

معادن گرانیت گل پنبه ای
معادن نهبندان و زاهدان بزرگترین معادن گرانیت گل پنبه ای هستند.

سنگ‌های گرانیت گل پنبه‌ای از نظر درشت بودن بلورها، میزان روشن بودن و مقاومت بدنه با یکدیگر متفاوت هستند. این سنگ‌ها از معادن گرانیت نهبندان، تکاب، زاهدان، مشهد، نظنز و همدان استخراج می‌شوند.

گرانیت سبز:

معدن این سنگ در فاصله ۱۳۵ کیلومتری شهر اصفهان و در شهر نایین و همچنین در شهر بیرجند واقع شده است. پس زمینه‌ی این سنگ به رنگ سبز یشمی بوده و رگه‌های سبز پررنگ در آن دیده می‌شود. همچنین وجود هاله‌های سفید در پس زمینه، از نظر تیرگی و روشنی، حالتی متعادل به سنگ داده است.

معدن سنگ گرانیت سبز
معدن سنگ گرانیت سبز در شهر بیرجند قرار دارد.

به علت طرح و رنگ منحصر به فردی که سنگ گرانیت سبز نایین دارد، از محبوبیت بالایی در بازار بین‌المللی برخوردار است. این سنگ دارای بافت متراکمی بوده و در برابر رطوبت و نفوذ آب از مقاومت بالایی برخوردار است؛ به همین دلیل از سنگ گرانیت سبز می‌توان برای دیوار و کف ساختمان استفاده کرد. برای مشاهده انواع گرانیت سبز کلیک کنید.

گرانیت قرمز:

سنگ گرانیت قرمز در استان یزد، در منطقه‌ای به نام قلعه خرگوشی در تالاب گاوخونی استخراج می‌شود. رنگ پس زمینه این سنگ از طیف متنوعی از رنگ قرمز روشن تا سماقی تشکیل شده است. همچنین دارای خال‌های سفید بوده که به صورت نسبتا یکدستی روی پس زمینه‌ی سرخ آن پراکنده شده‌اند.

معدن سنگ گرانیت قرمز
معدن سنگ گرانیت قرمز در استان یزد واقع شده است.

این سنگ در برابر عوامل جوی مقاومت بسیار بالایی دارد؛ به همین دلیل از سنگ گرانیت قرمز یزد برای دیوارپوش، نمای بیرونی ساختمان، کفپوش و حتی پله‌های خارجی ساختمان می‌توان استفاده کرد.

گرانیت تیره:

سنگ‌های مشکی ساده و طرح‌دار را می‌توانیم در این دسته قرار دهیم. سنگ گرانیت مشکی یکی از سنگ‌های پرفروش بازار داخلی بوده و برای مصارف داخلی و خارجی سازه، ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری استفاده می‌شود. یکی ازسنگ‌های معروف با سورت رنگی بالا، سنگ گرانیت مشکی است که از شهر نطنز استخراج می‌شود.

معدن سنگ گرانیت مشکی
معروفترین معدن سنگ گرانیت مشکی در نطنز قرار دارد.

سنگ مشکی نطنز در برابر سایش، ضربه و شستشو مقاومت بالایی داشته و برای کانترتاپ، صفحه کابینت، میز اداری، کفپوش و دیوارپوش گزینه مناسبی است. از دیگر سنگ‌های گرانیت تیره می‌توان گرانیت بلک هورس، گرانیت دانه طلایی، گرانیت تیتانیوم و گرانیت کسپر مشکی را نام برد. برای مشاهده گرانیت های مشکی کلیک کنید.

سنگ گرانیت از ماگماهای سرد شده تشکیل شده و در تاریخچه خود در ساخت آثار باستانی استفاده شده است. معادن معروف ایران شامل نطنز، تکاب و نهبندان هستند. این سنگ در طرح‌ها و رنگ‌های مختلف مانند گل پنبه‌ای، سبز، قرمز و تیره استخراج می‌شود.

فرآیند استخراج سنگ گرانیت

فرایند استخراج سنگ گرانیت را می‌توان در مراحل زیر خلاصه کرد:

  1. اکتشاف معدن سنگ گرانیت؛
  2. ارزیابی کیفیت سنگ‌های موجود در معدن؛
  3. پاکسازی و تخلیه سطح منطقه؛
  4. ایجاد مسیر مناسب برای حمل کوپ سنگ؛
  5. ایجاد تاسیسات لازم مانند برق و آب؛
  6. انتخاب روش مناسب برای استخراج سنگ.

حمل کوپ سنگ با جرثقیل و انتقال آن با کامیون به کارخانه تولید سنگ ساختمانی، آخرین مرحله تولید سنگ گرانیت برای مصارف بازار است.

تجهیزات و فناوری‌های مورد استفاده در معادن گرانیت

برای استخراج و برش قطعات سنگ‌های گرانیت از تجهیزات و فناوری‌های زیر استفاده می‌شود:

  1. سیم الماسه برای برش سنگ؛
  2. واترجت جهت برش سنگ؛
  3. دستگاه حفاری راسول برای ایجاد حفره در سنگ معدن و تعیین ابعاد سنگ معدن؛
  4. دستگاه دیسک کاتینگ با دیسک الماسه برای ایجاد برش‌های طولی و عرضی؛
  5. نوار نقاله یا تسمه نقاله برای انتقال برش‌های سنگ از بخشی به بخش دیگر کارخانه یا معدن؛
  6. جرثقیل و لودر برای حمل نهایی سنگ.

لازم به ذکر است که در گذشته از مواد منفجر و چالزنی برای ایجاد حفره در معدن سنگ استفاده می‌شد.

آنچه که از مقاله تاریخچه معدن سنگ گرانیت آموختیم:

سرد شدن تدریجی ماگما تحت فشار و دمای زیاد در پوسته‌ی زمین، معدن سنگ گرانیت را به وجود می‌آورد. تعدادی از معروف‌ترین معادن سنگ گرانیت در ایران شامل: معدن سنگ گرانیت نطنز، تکاب، خرمدره و نهبندان است. سنگ‌های گرانیت در طرح‌ها و رنگ‌های روشن مانند گل‌پنبه‌ای، قرمز، سبز، تیره و … عرضه می‌شوند.

ثبت امتیاز مطلب

امتیازه خود به این مطلب را ثبت کنید

01234
115 / 4.9
مقالات مرتبط

دیدگاه شما

0/200

دیدگاه کاربران

Loading