سنگ ترامیت چیست؟ + معایب سنگ ترامیت

سنگ ترامیت چیست؟ + معایب سنگ ترامیت
عاکف قربانی
عاکف قربانی
۱۴۰۳/۵/۱۱

سنگ ترامیت یکی از سنگ‌های زیبا و شناخته شده است که ورق‌های فرآوری شده‌ی آن به عنوان سنگ تزئینی ساختمان استفاده می‌شود. ترامیت با تکیه بر ویژگی‌های خاص و مزایای خود توانسته محبوبیت بالایی بین مصرف کنندگان داشته باشد. میزان سفارش تولید و خریداری این سنگ رو به افزایش است اما بسیاری از مصرف کنندگان از معایب و محدودیت‌های آن با خبر نیستند. برای این که ترامیت بتواند زیبایی خود را حفظ کرده و برای مدت طولانی دوام کند، لازم است که ابتدا این مصالح ساختمانی را به خوبی بشناسید. ما در این مقاله به شما می‌گوییم که ترامیت چیست و چه ویژگی‌هایی دارد.

سنگ ترامیت چیست؟

سنگ ترامیت به سنگی گفته می‌شود که از نظر ترکیبات و ویژگی‌ها مابین دو سنگ تراورتن و مرمریت است. ترامیت دارای مقدار قابل توجهی آهک بوده و کمتر از تراورتن و مرمریت تحت فشار و دما قرار گرفته است. هرچند که ترکیبات ناهمگنی در این سنگ وجود دارند اما بررسی‌های دقیق روی انواع سنگ‌های ترامیت نشان داده است که اغلب، مواد معدنی کلسیت و آراگونیت در این سنگ دیده می‌شود. این مواد معدنی نوعی مواد کلسیم کربناتی با اشکال کریستالی هستند. سنگ‌های ترامیت از نظر ظاهر و در مقایسه با مرمریت و تراورتن، بیشتر شبیه به تراورتن بوده و با این سنگ مقایسه می‌شوند. این سنگ چگالی پایینی دارد؛ به همین دلیل وقتی یک برش آن را در دست قرار می‌دهید، در مقایسه با سنگ‌هایی مثل مرمر و مرمریت، سبک به نظر می‌رسد.

نحوه‌ی تشکیل سنگ ترامیت

سنگ ترامیت از ترکیبات ناهمگنی مانند ماسه و خاک رس تشکیل شده و تحت دما و فشار در میلیون‌ها سال ایجاد شده است. این دما و فشار در مقایسه با اغلب سنگ‌های ساختمانی بالا نبوده و بافت این سنگ نتوانسته شبیه سنگ‌هایی مانند مرمریت یا حتی مرمر فشرده شود.

سنگ ترامیت چه ویژگی هایی دارد؟

سنگ ترامیت از نظر ظاهری اغلب در رنگ‌های کرم روشن، شیری، وانیلی، کاهی، کاهگلی، گندمی، بژ روشن، نخودی، خاکی و خاکستری دیده می‌شود. این رنگ‌ها عمدتا روشن و جذاب هستند. در هوای گرم بازتاب خوبی ایجاد کرده و مانع جذب نور و گرما می‌شوند. از نظر ظاهر و رنگ سنگ‌های ترامیت شباهت زیادی با تراورتن‌های روشن دارند اما سنگ تراورتن در رنگ‌های تیره هم گزینه‌های زیادی دارد. ترامیت‌ها اغلب به سورت رنگی بالا، رنگ یکدست و ناخالصی رنگی کم شناخته می‌شوند.

معایب سنگ ترامیت
سنگ ترامیت سنگی مابین مرمریت و تراورتن است.

به علت پایین بودن وزن سنگ ترامیت، نصب، حمل و نقل این سنگ آسان‌تر بوده و جابه‌جایی آن با تعداد نفرات کمتر مقدور است. به علت بافت غیر فشرده، برش این سنگ در حین کار و نصب به راحتی و با کمترین استهلاک انجام می‌شود. قابلیت ساب پذیری بالایی داشته و با انواع فرآوری و پرداخت در دسترس است. امکان برش و ساب آسان، باعث استخراج، حمل و نقل و تولید آسان‌تر و ارزان‌تر این سنگ شده است. استفاده از سنگ ترامیت در متراژ بالا باعث می‌شود که هزینه نمای ساختمان با قیمت ارزان‌تری امکان‌پذیر باشد. این سنگ یک محصول شناخته شده بوده و افراد زیادی هستند که بتوانند آن را به صورت استاندارد و با کیفیت خوبی نصب کنند.

سنگ ترامیت، سنگی مابین تراورتن و مرمریت، با ظاهری زیبا و قیمتی مناسب است. ترامیت برای نما و دیوارپوش مناسب بوده اما مقاومت سایشی پایینی دارد.

ایمنی استفاده از سنگ ترامیت

سنگ ترامیت تخلخل بالایی در بافت خود دارد. این ویژگی باعث می‌شود که سنگ ترامیت به راحتی به ملات پشت خود بچسبد. چند نتیجه از این ویژگی برای کاربران فراهم می‌شود؛ اول امکان نصب آسان، دوم دوام بالا در نصب و سوم میزان ایمنی در حوادث طبیعی است. گاهی در اثر تغییر دما و حجم، عوارض نشست زمین در بخشی از سازه، نصب نادرست، زمین لرزه و… سنگ‌های نمای ساختمان از جای خود جدا شده و به صورت یک برش کامل یا بخشی از آن سقوط می کند. سنگی که مانند ترامیت تخلخل بالایی دارد، در این موارد می‌تواند ایمنی بسیار بیشتری برای عابرین ایجاد کند.

بسیاری از استادکاران نصب سنگ ترامیت می‌گویند این سنگ سبک بوده و وزن کمی دارد. علت آن چگالی پایین و تخلخل بیشتر در مقایسه با سایر سنگ‌هاست. ترامیت در حجم ثابت، وزن کمتری نسبت به سایر سنگی‌های ساختمانی دارد. همین ویژگی باعث می‌شود که استفاده از آن مانند سایر سنگ‌ها، وزن سازه را آنچنان بالا نبرد. وزن کمتر دیوار پوش به ایمنی و حفظ تعادل سازه در برابر زمین لرزه کمک می‌کند. با در نظر گرفتن ضد حریق بودن این دیوار پوش و همچنین ویژگی‌های خاص سنگ ترامیت، می‌توان این نتیجه را گرفته که استفاده از این سنگ، ایمنی بالایی برای سازه ایجاد می کند.

مزایا سنگ ترامیت

سنگ ترامیت دارای مزایای زیر است:

  • امکان برش آسان؛
  • قابلیت ساب پذیری بالا؛
  • امکان نصب آسان؛
  • وزن یا چگالی پایین؛
  • دارای قیمت پایین و مقرون به صرفه؛
  • قابلیت ساب پذیری بالا؛
  • ضد آتش‌سوزی؛
  • مقاومت در برابر تغییرات دمایی؛
  • عدم جذب نور و گرما؛
  • حمل و نقل راحت‌تر نسبت به سایر سنگ‌ها.

ناگفته نماند که سنگ ترامیت دارای رنگ‌های روشن و جذابی است که علت اصلی انتخاب بسیاری از مشتریان محسوب می‌شود. این مورد به علت سلیقه‌ای بودن در لیست مزایا نیامده است.

معایب سنگ ترامیت

تخلخل بالایی که سنگ‌های ترامیت دارد، می‌تواند محدودیت‌هایی هم برای آن ایجاد کند. امکان جذب آب و نفوذ رطوبت در این سنگ به نسبت بالا بوده و نیاز به فرآوری دقیق و با کیفیتی دارد. همچنین بافت غیر فشرده سنگ، باعث می‌شود که در برابر ضربه و سایش مقاومت کمتری از خود نشان دهد. همین مورد هم استفاده از آن را در کفپوش مناطق پر رفت و آمد به شدت محدود می‌کند.

کاربردهای سنگ ترامیت چیست؟

با دانستن مزایا و محدودیت‌هایی که سنگ‌های تراورتن دارند، احتمالا بتوانید کاربردهای آن را پیش‌بینی و درک کنید. از آنجایی که سنگ‌های ترامیت در برابر نور خورشید گرما و عوامل جوی مقاومت نسبتاً بالایی دارند، از این سنگ‌ها می‌توان برای انواع دیوارپوش استفاده کرد؛ از جمله نمای ساختمان، دیوارپوش نمای بیرونی و داخلی محوطه، بالکن و تراس، دیوار پارکینگ و غیره. همچنین از این سنگ می‌توان به عنوان دیوارپوش فضای داخلی و فضاهای سرپوشیده هم استفاده کرد.

نانو سنگ ترامیت
سنگ ترامیت برای نمای ساختمان ها بسیار مناسب است.

از آنجایی که سنگ‌های ترامیت تخلخل بالایی دارند یکی از نگرانی‌های مصرف کنندگان، درصد نفوذ آب و استفاده از این سنگ در مناطق معتدل تا سردسیر است. برای جلوگیری از نفوذ آب کارخانه‌های تولید سنگ، از تمهیدات مختلفی استفاده می‌کنند که روی قیمت تمام شده‌ی آن، تاثیر مستقیمی دارد. برای این کار ابتدا تخلخل‌های سطحی و باز سنگ با کمک رزین اپوکسی پر شده و روی آن ساب می خورد تا سطحی صاف و یکدست ایجاد شود. همین کار باعث می‌شود که درصد نفوذ آب به داخل سنگ تا حد قابل توجهی کاهش پیدا کند. از طرف دیگر برخی از کارخانه‌ها در مرحله آخر از پوشش نانو هم روی سنگ استفاده می‌کنند. کار این پوشش ضد آب کردن سنگ است.

سنگ‌های ترامیت که با استفاده از متریال درجه یک آبگریز و ضد آب می‌شوند، بهترین گزینه برای استفاده به عنوان دیوارپوش و نمای بیرونی ساختمان هستند. همچنین از این سنگ‌ها می‌توان برای پوشش دیوار ساختمان در مناطق پرباران هم استفاده کرد. پوشش نانو هم به صورت کارخانه‌ای انجام می‌شود و هم برخی شرکت‌ها پس از نصب سنگ، روی آن پوشش نانو اعمال می‌کنند. با ریختن آب روی سنگ، شبیه به پوشش تفلون، آب جذب نشده و به راحتی پایین می‌ریزد. در صورت علاقه می‌توانید تفاوت سنگ تراورتن و ترامیت را نیز مطالعه کنید.

از سنگ ترامیت در کجا استفاده نشود؟

سنگ ترامیت در برابر مواد قلیایی و اسیدی قوی، مواد شوینده و شیمیایی از این قبیل حساس است. به مرور دچار خوردگی شده و منافذ بیشتری در آن آشکار می‌شود. همچنین این سنگ در برابر سایش ناشی از رفت و آمد دچار خوردگی شده و منافذ سطحی آن افزایش پیدا می‌کند. این ویژگی‌ها باعث می‌شود که سنگ ترامیت برای استفاده کردن به عنوان کف‌پوش اماکن تجاری، سرویس‌های بهداشتی، آشپزخانه، حیاط خانه و محیط‌های مشابه آن مناسب نباشد.

انواع سنگ ترامیت

در بین انواع سنگ‌های ترامیت بر حسب معدن، یکی از مشابه‌ترین سنگ‌ها به تراورتن، سنگ ترامیت بوکان است. این سنگ از منطقه بوکان در آذربایجان غربی استخراج شده و دارای رنگ‌های سفید شیری تا کرم است. سورت رنگی آن عالی بوده و ناخالصی کمی در آن مشاهده می‌شود.

سنگ ترامیت بوکان
سنگ ترامیت بوکان از استان آذربایجان غربی استخراج می‌شود.

یکی دیگر از سنگ‌های ترامیت که تخلخل کمتری نسبت به سایر سنگ‌های همجنس خود دارد، سنگ ترامیت همدان است. این سنگ دارای رنگ بسیار روشن و یکدست است. در برخی مدل‌ها هاله‌های کم رنگ و تیره‌ای هم ممکن است در متن آن دیده شود.

سنگ ترامیت همدان
سنگ ترامیت همدان تخلخل بسیار کمی دارد.

ترامیت سمیرم ظاهری بسیار زیبا و یکدست داشته و به علت رنگ زیبا و روشن خود در نمای بیرونی و حتی داخلی ساختمان استفاده می‌شود. این سنگ از قیمت مقرون به صرفه‌ای برخوردار بوده که اجرای آن را برای عموم متقاضیان راحت‌تر می‌کند. در صورت علاقه می‌توانید مقاله نانو سنگ ترامیت را مطالعه کنید.

آنچه که از مقاله سنگ ترامیت چیست، آموختیم:

سنگ ترامیت به سنگی گفته می‌شود که از نظر ترکیبات و ویژگی‌ها مابین دو سنگ تراورتن و مرمریت است. ترامیت دارای مقدار قابل توجهی آهک بوده و کمتر از تراورتن و مرمریت تحت فشار و دما قرار گرفته است. این سنگ از مواد معدنی کلسیت و آراگونیت تحت فشار و دما به مدت میلیون‌ها سال تشکیل شده است. دارای رنگ‌های کرم روشن، شیری، وانیلی بوده و از ویژگی‌های بارز آن تخلخل بالا، وزن سبک و شباهت آن به سنگ تراورتن است. دارای مزایایی از قبیل دارای قیمت پایین، قابلیت ساب پذیری بالا و مقاومت در برابر تغییرات دمایی است. از معایب سنگ ترامیت مقاومت فشاری و سایشی پایین است. به همین دلیل از این سنگ بیشتر به عنوان دیوار پوش نمای بیرونی و سپس فضای داخلی ساختمان استفاده می‌شود.

ثبت امتیاز مطلب

امتیازه خود به این مطلب را ثبت کنید

01234
35 / 4.3
مقالات مرتبط

دیدگاه شما

0/200

دیدگاه کاربران

Loading