اینستاگرام ایران کانتر

تفاوت تراورتن و ترامیت + فرق ترامیت و تراورتن

تفاوت تراورتن و ترامیت + فرق ترامیت و تراورتن
عاکف قربانی
عاکف قربانی
۱۴۰۳/۵/۱۴

تراورتن یکی از سنگ‌های محبوب برای نمای خارجی ساختمان و دیوار محوطه است. یکی از علت‌هایی که مشتریان به این علاقه دارند، رنگ‌های جذاب و تناسب آن با نماهایی است که روی ساختمان اجرا می‌شود. در کنار تراورتن سنگ ترامیت را داریم که دارای رنگ یکدست و ثابتی است. افرادی که به دنبال رنگ‌های ساده‌تر و بدون طرح‌های زیاد هستند، معمولا ترامیت را ترجیح می‌دهند. ترامیت‌ها با رنگ‌های روشن خود می‌توانند ظاهر ساختمان را بسیار جذاب کنند. مشکل استفاده از این دو سنگ این است که از نظر ظاهر ترامیت‌ها به تراورتن‌های روشن بسیار شبیه هستند. به همین دلیل گاهی مشتریان نمی‌توانند فرق این دو را تشخیص داده و بار سفارشی خود را اشتباه تحویل می‌گیرند. از آنجایی که این دو سنگ از نظر قیمت، مزایا و معایب فرق دارند، پس مهم است که بتوانید تفاوت تراورتن و ترامیت را از هم تشخیص دهید.


سنگ ترامیت چیست؟

سنگ ترامیت به سنگی گفته می‌شود که از تحت فشار قرار گرفتن ماسه، خاک رس و مواد معدنی ناهمگن در دمای نسبتا بالا ایجاد می‌شود. فرایند تشکیل این سنگ میلیون‌ها سال طول کشیده ولی میزان فشاری که تحمل کرده در مقایسه با سایر سنگ‌های مشابه چندان بالا نیست. از این رو دارای تخلخل بوده و چگالی بالایی ندارد. این سنگ از مواد معدنی کلسیت و آراگونیت ساخته شده که از اشکال کریستالی کلسیم کربنات هستند. سنگ ترامیت نوعی سنگ رسوبی بوده و بخش عمده بافت آن را آهک تشکیل می‌دهد. به لحاظ ساختار، این سنگ مابین سنگ‌های تراورتن و مرمریت و از نظر کاربرد در دسته سنگ‌های تزیینی ساختمان قرار می‌گیرد.


سنگ تراورتن چیست؟

سنگ تراورتن نوعی سنگ رسوبی و آهکی است که از رسوب آب چشمه‌های آب گرم و آب‌های غارها در پهنه‌های سابق باقیمانده از رودخانه، در زیر دریاچه یا دریا می‌تواند تشکیل شود. در این سنگ عمدتا کیسه‌های هوایی محبوس می‌شود که بعد از تشکیل سنگ به شکل تخلخل‌های بزرگ قابل مشاهده است. سنگ‌های تراورتن میلیون‌ها سال تغییرات آب و هوایی، رطوبت و ترکیبات شیمیایی طبیعی را پشت سر می‌گذارند تا امروزه به عنوان یک سنگ تزیینی ساختمان مورد استفاده قرار بگیرند.


تراورتن یعنی چه
سنگ تراورتن یک سنگ رسوبی است.


به همین دلیل سنگ تراورتن در برخورد با شرایط جوی نامساعد می‌توانند ظاهر خود را به خوبی حفظ کنند. هر چه املاح و تنوع ترکیب عناصر در مرحله تشکیل این سنگ کمتر باشد، در پایان سنگ روشن‌تری را تشکیل می‌دهد.


تفاوت سنگ ترامیت و تراورتن در کیفیت

با وجود شباهت‌های زیاد، این دو سنگ از نظر کیفیت تفاوت‌هایی دارند که در هر رشته مربوط به ساختمان به گونه‌ای متفاوت تعریف می‌شوند. مثلا به لحاظ طراحی نمای ساختمان، سنگ ترامیت سورت رنگی بهتر و یکدست‌تری ارائه می‌دهد. در مقابل سنگ تراورتن در آزمایشگاه و به لحاظ فیزیکی مقاومت فشاری، ضربه و مقاومت سایشی بهتری دارد. هر دو سنگ متخلخل هستند اما مقاومت ترامیت در برابر آب و نفوذ رطوبت ذاتا کمتر است. به همین دلیل در مناطق مرطوب و سردسیر گفته می‌شود که سنگ ترامیت از کیفیت کمتری برخوردار است.

هر دو سنگ در مقایسه با گرانیت یا بسیاری از سنگ‌های دیگر به برای نمای بیرونی استفاده می‌شوند، از چگالی پایینی برخوردار هستند. بسیاری از استادکاران و اهل فن پایین بودن چگالی را به زبان عامیانه کمتر بودن وزن توصیف می‌کنند. پایین‌تر بودن چگالی یعنی این که ترامیت در ابعاد یکسان، دارای وزن کمتری است. این ویژگی از نظر علمی یک امتیاز برای ساختمان محسوب می‌شود. سنگ‌های ترامیت در کنار جذب آب، جذب خاک بیشتری هم دارند. به همین دلیل وقتی به کناره‌ی برش‌های آن نگاه می‌کنید اغلب خاک زیادی به خود جذب کرده‌اند و تفاوت رنگ محسوسی در رنگ کنار برش و کیفیت رنگ سطح آن دیده می‌شود. در حالی که کیفیت رنگ سطح سنگ در تراورتن با برش کناری آن تفاوت چندانی نداشته و جذب ریزگرد‌ کمتری هم دارند.


تفاوت ترامیت و تراورتن در ظاهر

اگر به دسته ورق‌های سنگ تراورتن نگاه کنید معمولا در مقایسه با سنگ‌های ترامیت رگه‌های بیشتری در متن آن خواهید دید که این رگه‌ها از یک سنگ با ورق پشتی و کناری تفاوت دارد. در حالی که در سنگ‌های ترامیت هم رگه‌های کمتری دیده می‌شود و هم برش‌های سنگ بسیار به هم شبیه هستند. یعنی یک کوپ سنگ ترامیت (سنگ بزرگی که از معدن استخراج می‌شود.) می‌تواند پس از ورق شدن، برش‌های سنگ یکدست‌تری را ارائه دهد. اگر شما یک علامت خاص در یک برش مشاهده کنید، اغلب سنگ‌های دیگر بسیار شبیه به آن خواهند بود.


فرق سنگ تراورتن و ترامیت
سنگ ترامیت نسبت به تراورتن رگه های کمتری دارد.


اگر سنگ‌های تراورتن را از قسمت برش یعنی از کنار نگاه کنید اغلب تخلخل‌های درشتی قابل مشاهده هستند؛ اما سنگ‌های ترامیت از برش کناری اغلب صاف به نظر می‌رسند. البته ترامیت تخلخل بیشتری دارد اما این تخلخل بسیار زیر هستند و صاف به نظر می‌رسند. حال اگر مقداری آب روی یک قطعه سنگ ترامیت و تراورتن بریزید مشاهده خواهید کرد که رنگ ترامیت به سرعت تغییر کرده و رنگ متن آن خیسی را نشان می‌دهد. در حالی که تغییر رنگ و حجم خیسی در بافت تراورتن کندتر و محدودتر اتفاق می‌افتد؛ علت آن هم وجود همین تخلخل‌های متفاوت در ترامیت و تراورتن است. تنوع رنگ در سنگ‌های تراورتن بیشتر است. سنگ‌های تراورتن دارای رنگ‌های روشن کرمی، کاراملی، بادامی، عسلی، قهوه‌ای، شکلاتی هستند؛ یعنی یک بازه رنگی روشن تا تیره را شامل می‌شوند. در حالی که سنگ‌های ترامیت اغلب دارای رنگ‌های روشن از جمله: سفید شیری شکری، کرم روشن، خاکستری، کاهی، خاکی، کاهگلی، بژ روشن و نخودی هستند.

سنگ تراورتن یک سنگ رسوبی و آهکی است که در کنار چشمه های آب گرم تشکیل می‌شود و سنگ ترامیت به سنگی گفته می‌شود که از تحت فشار قرار گرفتن ماسه، خاک رس و مواد معدنی ناهمگن در دمای نسبتا بالا ایجاد می‌شود.


مقایسه ترامیت و تراورتن از نظر کاربرد

از سنگ تراورتن و ترامیت به فراوانی به عنوان دیوارپوش و نمای ساختمان استفاده می‌شود. این دو سنگ برای پوشش انواع دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان استفاده می‌شوند. با وجود اشتراکات فراوان در استفاده، دارای تفاوت‌هایی هم هستند. به این صورت که موارد استفاده تراورتن بیشتر است. به عنوان مثال سنگ‌های ترامیت اغلب برای مناطق خشک و گرم‌سیری استفاده می‌شوند در حالی که سنگ های تراورتن قابلیت استفاده در مناطق مرطوب و شرایط آب و هوایی نسبتا نامساعد را هم دارند. بنابراین از نظر کاربرد، مناطق خاصی از کشور عمده‌ی مشتریان ترامیت را تشکیل می‌دهند درحالی که تراورتن برای بخش‌های وسیع‌تری از کشور کاربرد دارد.

در مواردی می‌توان از سنگ‌های تراورتن ممتاز و با تخلخل پایین برای کف ساختمان مسکونی، راه‌رو، راه‌پله، انواع میز و بخش‌های مختلف ساختمان که در معرض آب و مواد شوینده نیستند استفاده کرد. در مقابل به ندرت بتوان سنگ ترامیتی را یافت که تمام استانداردهای لازم برای نصب به عنوان کفپوش را داشته باشد. بنابراین موارد استفاده از سنگ تراورتن گسترده‌تر از سنگ ترامیت است. جدای از مواردی که نام بردیم و از آن نتیجه گرفتیم که کاربرد تراورتن بیشتر از ترامیت است، ترامیت به علت یکدست و روشن بودن رنگ، جذابیت بیشتری نسبت به تراورتن دارد. به همین دلیل ترامیت در حیطه اختصاصی خود، یعنی نصب روی دیوار، به سرعت در حال گسترش است.


فرق ترامیت و تراورتن از نظر قیمت

سنگ‌های ترامیت به طور میانگین دارای قیمت ارزان‌تری نسبت به سنگ‌های تراورتن هستند. بافت سنگ‌های ترامیت راحت‌تر برش خورده و برش آن هم استهلاک کمتری را به دنبال دارد. این سنگ‌ها فرایند استخراج راحت‌تری داشته و راحت‌تر به ماشین آلات سنگین جابه‌جا می‌شوند.


تفاوت ترامیت و تراورتن
سنگ های ترامیت نسبت به سنگ های تراورتن از قیمت کمتری برخوردار هستند.


همچنین حمل و نقل آن تا کارخانه، ایجاد ورق و فرایند تولید راحت‌تری داشته و حمل ورق‌های آن در مرحله نصب هم راحت‌تر است. سنگ‌های ترامیت راحت‌تر هم ساب می‌خورند و از بافت یکدست‌تری از نظر تخلخل برخوردار هستند. آسان بودن کار با این سنگ‌ها باعث می‌شود که هزینه تولید و فروش ترامیت ارزان باشد.


فرق ترامیت و تراورتن از نظر جذب آب

همان طور که پیشتر اشاره کردیم هر دو سنگ تراورتن و ترامیت دارای تخلخل هستند اما ترامیت درصد جذب آب و رطوبت بیشتری دارد. تراورتن و ترامیت با وجود مدت زمان طولانی از کشف آن‌ها آنچنان مورد توجه قرار نمی‌گرفتند؛ زیرا با وجود تخلخل بالا کاربرد زیادی در ساخت و ساز نداشتند. نبود متریال و فناوری لازم برای رفع تخلخل، یا وجود راه‌هایی که باعث تغییر رنگ و ظاهر سنگ می‌شد، منجر به مقرون به صرفه نبودن استفاده از این سنگ‌ها می‌شد. در حال حاضر با وجود متریال و فناوری‌های پیشرفته برای رفع تخلخل سطحی سنگ و حتی آبگریز کردن آن‌ها، ابتدا تراورتن و حال ترامیت در حال گسترش کاربرد خود در بازار هستند. بنابراین تفاوت جذب آب و میزان نفوذ پذیری این دو سنگ نقش چشمگیری در میزان استفاده از آن‌ها دارد.


آنچه که از مقاله تفاوت سنگ ترامیت و تراورتن آموختیم:

سنگ ترامیت به سنگی گفته می‌شود که از تحت فشار قرار گرفتن ماسه، خاک رس و مواد معدنی ناهمگن در دمای بالا و در طی میلیون‌ها سال ایجاد می‌شود. سنگ تراورتن نوعی سنگ رسوبی و آهکی است که از رسوب آب چشمه‌های آب گرم و آب‌های غارها در پهنه‌های سابق باقیمانده از رودخانه، در زیر دریاچه تشکیل می‌شود. هر دو سنگ رسوبی بوده و دارای آهک هستند. از نظر ظاهر سنگ تراورتن معمولا در مقایسه با سنگ‌های ترامیت دارای رگه‌های بیشتری است. به لحاظ طراحی نمای ساختمان، سنگ ترامیت سورت رنگی بهتر و یکدست‌تری ارائه می‌دهد. در مقابل سنگ تراورتن در آزمایشگاه و به لحاظ فیزیکی مقاومت فشاری، ضربه و مقاومت سایشی بهتری دارد. سنگ‌های ترامیت به طور میانگین دارای قیمت ارزان‌تری نسبت به سنگ‌های تراورتن هستند. بافت سنگ‌های ترامیت راحت‌تر برش خورده و برش آن هم استهلاک کمتری را به دنبال دارد.

ثبت امتیاز مطلب

امتیازه خود به این مطلب را ثبت کنید

01234
15 / 5.0
مقالات مرتبط

دیدگاه شما

0/200

دیدگاه کاربران

Loading