سنگ دیوریت چیست؟ + خواص و کاربرد های سنگ دیوریت
سنگ دیوریت یکی از سنگهای ساختمانی زیبا و سخت بوده که در رنگها و طرحهای مشکی، سفید و خاکستری دارای تنوع بیشتری است. این سنگ از پتانسلهای بالایی در صنعت ساختمان برخوردار بوده اما متاسفانه شناخت کافی از آن در بازار مصرف وجود ندارد. ما در این مقاله میخواهیم شما را با مزایا، معایب و روشهای نگه داری از این سنگ شگفت انگیز آشنا کنیم.
سنگ دیوریت چیست؟
سنگ دیوریت (Diorite) یک سنگ آذرین نفوذی است. این سنگ از سرد شدن تدریجی ماگما در زیر زمین تشکیل میشود. سنگ دیوریت اغلب مقاومت بالایی داشته و گاهی در اثر فرسایش خاک و سنگهای نرم اطراف، به طور طبیعی از زمین خارج شده و جلوههای خاصی را به وجود میآورد. با وجود این که دیوریت از نظر ظاهر و ویژگیهای فیزیکی شباهت زیادی با گرانیت دارد، اما تفاوت اساسی این دو سنگ، در ترکیبات و مواد تشکیل دهنده آنها است که در تیتر بعد به صورت تخصصی به آن میپردازیم.
ترکیب و ساختار سنگ دیوریت
برخلاف گرانیت، در سنگ دیوریت ممکن است کوارتز اصلا وجود نداشته باشد یا صرفا درصد کمی کوارتز در آن مشاهده شود؛ در مقابل شامل مقدار زیادی فلدسپات پلاژیوکلاز به همراه بیوتیت، هورنبلند و پیروکسن است. کانیهایی مانند میکروکلین و الیوین جز ساختار اصلی آن نبوده و ممکن است به مقدار کم یافت شوند. برخی از سنگهای دیوریت ممکن است حاوی مقداری فلدسپات ارتوکلاز باشند که پتاسیمدار بوده و حالت قلیایی دارند.
ویژگی های سنگ دیوریت
یکی از ویژگیهای ساختاری سنگ دیوریت که کاربرد آن را مقرون به صرفه میکند، استحکام و عمر بالای آن است. این سنگ در برابر ضربه و سایش مقاومت بالایی داشته و در شرایط سخت از دوام بالایی برخوردار است. سنگ دیوریت امکان ایجاد برشهایی با ضخامتهای استاندارد 2 تا 3 سانتیمتر را داده و امکان ساب پذیری بالایی دارد.
این سنگ در صورت دریافت صیقل حرفهای امکان آینهای شدن و انعکاس بالایی را دارد؛ بافت این سنگ کریستالی بوده و بلورهای آن در رنگهای تیره و روشن بسیار چشمنواز به نظر میرسند. مقاومت این سنگ در برابر حرارت بالا، تغییرات دمایی سریع، نفوذ آب و رطوبت و عوامل جوی بسیار بالا بوده و در اثر عوامل فرساینده، به راحتی دچار آسیب نمیشود.
کاربردهای سنگ دیوریت
به طور کلی از سنگ دیوریت میتوان در پروژههای عمرانی مختلف مانند جاده سازی و پل سازی استفاده کرد؛ زیرا این سنگ هم تحمل فشار بالایی داشته و هم در مدت طولانی، به راحتی دچار خوردگی نمیشود. امروزه بسیاری از طراحان از برشهای بزرگ و یکدست این سنگ برای ایجاد طرحهای حجیم، دکوراتیو، کانتر و سبکهای طراحی نچرال و تاریخی هم استفاده میکنند. جدا از موارد نام برده شده، یکی از پرکاربردترین موارد استفاده از سنگ دیوریت، استفاده از آن به عنوان سنگ تزئینی ساختمان است که شامل موارد زیر هستند:
- سنگ دیوریت برای کفپوش و دیوارپوش فضای داخلی؛
- سنگ دیوریت برای راهرو و راه پله فضای داخلی؛
- سنگ دیوریت برای پله و سنگفرش محوطه بیرونی ساختمان؛
- سنگ دیوریت برای طراحی نمای ساختمان، دیوار حیاط و دروازه.
این سنگ به واسطه مقاومت بالایی که در برابر نفوذ رطوبت و آب دارد، یکی از متریالهای مناسب برای سرویسهای بهداشتی لوکس، آشپزخانه و کانترتاپ است. از آنجایی که گیاهان و علفهای هرز نمیتوانند به راحتی روی این سنگ رشد کنند، از این سنگ برای ایجاد مسیر سنگ فرش ویلاها، مناطق جنگلی سرسبز، باغچه و مناطق کم رفت و آمد استفاده میشود.
مزایا استفاده از سنگ دیوریت
استفاده از سنگ دیوریت دارای مزایایی به شرح زیر است:
- مقاوم در برابر عوامل فیزیکی و شیمیایی هوازدگی سنگ؛
- مقاومت بالا در برای فشار، سایش و ضربه؛
- استحکام و دوام بلند مدت؛
- مقاومت در برابر رطوبت و آب؛
- امکان نظافت آسان در صورت فرآوری مناسب؛
- دارای کاربردهای چندگانه برای فضای داخلی و خارجی؛
- امکان ایجاد برشهایی با حداقل ضخامت استاندارد؛
- مقاوم در برابر عوامل جوی و محیطی سخت؛
- ثبات بالای رنگ و طرح در برابر اشعه UV؛
- دارای ظاهری زیبا و کریستالی؛
- قابلیت نگهداری آسان.
سنگ دیوریت یک سنگ آذرین نفوذی با رنگهای سفید، خاکستری و مشکی است که مقاومت بالایی در برابر فشار، سایش و عوامل جوی دارد. این سنگ در ساختمانسازی، کفپوش و نمای داخلی و خارجی کاربرد دارد.
معایب استفاده از سنگ دیوریت
استفاده از سنگ دیوریت ممکن است دارای محدودیتها و معایبی به شرح زیر باشد:
- دارای وزن نسبتا بالا؛
- دارای هزینه نسبتا بالا؛
- حمل دشوار در برابر پوششهای مصنوعی؛
- هزینه بالای تولید به علت استحکام بالا؛
- تنوع رنگی نسبتا محدود.
مراقبت از سنگ دیوریت
سنگ دیوریت در برابر نفوذ رطوبت و بروز انواع لک مقاومت بالایی دارد اما در هر صورت مانند سایر سنگها، به صورت طبیعی دارای تخلخلهایی در بافت خود است. قرار دادن گلدان یا اشیا فلزی اکسید شونده مانند آهن، برای مدت طولانی، میتواند باعث بروز لک شود.
این سنگ تا حدودی در برابر مواد شوینده مقاوم است اما اگر میخواهید زیبایی خود را برای مدت طولانی حفظ کند، باید از شستشوی مداوم با شویندههای قلیایی قوی و اسیدی مانند سفید کنندهها و جوهر نمک پرهیز کنید.
برای مطالعه بیشتر درباره سنگ طبیعی میتوانید مقاله سنگ طبیعی چیست را مطالعه کنید.
مراحل استخراج سنگ دیوریت
مراحل استخراج سنگ دیوریت را میتوان به ترتیب زیر نام برد:
- اکتشاف معدن سنگ دیوریت؛
- بررسی و آمادهسازی معدن سنگ دیوریت؛
- استخراج و حمل کوپ سنگ دیوریت؛
- تولید فراوری و بستهبندی سنگ دیوریت.
در ادامه هر کدام از مراحل فوق را به صورت مختصر توضیح میدهیم.
اکتشاف معدن سنگ دیوریت:
این مرحله با مطالعه زمین شناسی، نمونه برداری برای آزمایشهای فیزیکی و شیمیایی سنگ دیوریت آغاز میشود. در ادامه ابعاد تقریبی معدن، عمق و توجیه اقتصادی استخراج آن بررسی خواهد شد.
بررسی و آماده سازی معدن سنگ دیوریت:
جاده سازی تا محل معدن با استانداردهای ممکن صورت گرفته و تجهیزات لازم به محل ارسال و نصب میشوند. خاک از پوششهای گیاهی، سطح برداری شده و بر اساس عمق معدن گودبرداریهایی انجام میشود.
استخراج و حمل کوپ سنگ دیوریت:
سنگ دیوریت در بلوکهایی با ابعاد بسیار بزرگ برش میخورند که به آن کوپ سنگ یا سنگ کوپ گفته میشود. کوپ سنگها به صورت تکی یا چند عدد به وسیلهی ماشین آلات سنگین به کارخانه حمل میشوند.
تولید فراوری و بسته بندی سنگ دیوریت:
بسته به سفارش بازار، سنگها در ابعاد کوچک که به آن تایل دیوریت گفته میشود یا در ابعاد بزرگ که اسلب دیوریت نام دارد، برش میخورند. کیفیت فرآوری در این مرحله اهمیت بالایی داشته زیرا مقاومت و دوام سنگ را تعیین میکند.
آنچه که از مقاله سنگ دیوریت چیست آموختیم:
سنگ دیوریت (Diorite) یک سنگ آذرین درونی است که معمولا در ترکیب رنگهای سفید، خاکستری و مشکی دیده میشود. این سنگ در صنعت عمران کاربردهای متنوعی شده و یکی از این کاربردها، استفاده از آن به عنوان سنگ تزیینی ساختمان است. دیوریت در برابر فشار و سایش مقاومت بالایی داشته و از دوام بالایی برخوردار است.
ثبت امتیاز مطلب
امتیازه خود به این مطلب را ثبت کنید