ترمیم سنگ پله + ترمیم سنگ راه پله

ترمیم سنگ پله + ترمیم سنگ راه پله
مریم بشردوست
مریم بشردوست
۱۴۰۳/۴/۲۷

ترمیم سنگ پله می‌تواند ارزش اقتصادی بالایی داشته و مانع تعویض کل سنگ شود. گاهی هم یک سنگ با طرح و رنگ خاص مورد علاقه افراد بوده و حفظ آن ارزش زیبایی شناسی دارد. در هر صورت شکستن آن هر علتی داشته باشد، ترمیم و تعمیر آن بحث چالش برانگیزی است. در صورتی که این تعمیر به درستی انجام نشود، یا ظاهر کار نازیبا شده یا دوام آن کاهش پیدا می‌کند. اگر می‌خواهید با ترمیم و تعمیر پله سنگی با انواع چسب بیشتر آشنا شوید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

نحوه چسباندن شکستگی های پله

گاهی صرفا گوشه سنگ پله دچار شکستگی شده و گاهی هم سنگ در اثر انبساط به صورت کامل از ملات پشت خود جدا می‌شود؛ به‌این‌ترتیب رفت و آمدهای دائمی ترک عمیقی در سنگ ایجاد می‌کند. این سنگ‌ها را می‌توان پس از تعمیر، دوباره روی پله نصب کرد. در هر صورت اگر قطعه شکسته شده در دسترس باشد برحسب سایز سنگ و مقدار جدا شدگی می‌توان شکستگی‌ها را به سه دسته زیر تقسیم کرد:

  1. سنگ‌های شکسته در ابعاد کوچک؛
  2. سنگ‌های شکسته در ابعاد متوسط؛
  3. سنگ‌های شکسته در ابعاد بزرگ.

در ادامه هر کدام از این موارد را توضیح می‌دهیم:

تعمیر و ترمیم سنگ‌های شکسته در ابعاد کوچک:

این شیوه که معمولا برای شکستگی‌های لبه استفاده می‌شوند و می‌توانند ابعادی در حدود 10 تا 15 سانتی‌متر و کوچک‌تر داشته باشند. تعمیر اصولی این سنگ‌ها از سایر ابعاد ساده‌تر است؛ به این ترتیب که ابتدا محل شکستگی باید شسته و خشک شود.

چسباندن سنگ پله
برای ترمیم سنگ پله در ابعاد متوسط باید ابتدا محل را بشویید سپس چسب را بزنید.

شما می‌تواند به جای آن با یک قلموی رنگ، گردوغبار را پاک کنید. حال چسب مخصوص را به محل شکستگی آغشته کرده و آن را به هم وصل کنید. سعی کنید با حداقل مقدار این کار را انجام دهید تا چسب بیرون زدگی نداشته باشد.

تعمیر و ترمیم سنگ‌های شکسته در ابعاد متوسط:

این شیوه برای شکستگی پله سنگی در ابعاد متوسط استفاده می‌شود. اگر دو طرف سنگ به صورت کامل جدا شد مراحل زیر را انجام داده و پس از خشک شدن چسب، سنگ را با ملات مناسب نصب کنید:

  • در این شیوه باید با یک برس ابتدا محل شکستگی را کاملا از گردوغبار پاکسازی کنید.
  • دستمال مرطوب را روی محل بریدگی بکشید تا مطمئن شوید هیچ ذره‌ای در محل شکستگی وجود نداشته باشد.
  • بدون این که به لبه روبه‌رویی سنگ آسیب بزنید، لبه پشتی آن را با دستگاه فرز بتراشید تا محل شکستگی به صورت V درآید.
  • ترمیم پله شکسته
    محل شکستگی را با سنگ فرز بتراشید تا شبیه V شود.
  • لبه بیرونی سنگ را با دقت و به مقدار مناسب چسب زده و سنگ را به هم بچسبانید. مقدار اضافی آن را پاکسازی کنید تا اثری از آن باقی نماند. بسته به جنس چسب می‌توان از کاردک و دستمال تمیز استفاده کرد.
  • سنگ را به پشت برگردانید. داخل شیاری که با دستگاه فرز درست کرده‌اید را با چسب به صورت کامل پر کنید.
  • روی شیار یک لایه دیگر چسب بزنید.
  • روی آن را یک باند یا گاز استریل گذاشته و روی آن را یک لایه چسب بزنید. حال صبر کنید تا خشک شود. سنگ شما برحسب جنس چسب تا حد زیادی در برابر ضربه مقاوم شده است.

در صورتی که در شکستگی متوسط شما فقط یک قطعه از سنگ پله جدا شده و دیگری هنوز در جای خود محکم است، به علت شکستگی توجه کنید. اگر ملات زیر آن تراز نیست ابتدا باید زیرسازی را تعمیر کرده و بعد با همین شیوه سنگ پله را تعمیر کنید. با این تفاوت که شیار ایجاد شده به صورت V برعکس خواهد بود. سپس در همین مرحله تا لبه شکستگی چسب کاری انجام شده و سنگ پله نصب می‌شود.

ترمیم سنگ پله به راحتی قابل انجام است و جای هیچ نگرانی نیست فقط کافی است نوع شکستگی را متوجه شوید تا با روش هایی که در این مقاله گذاشته ایم بتوانید سنگ پله شکسته خود را تعمیر و ترمیم کنید.

تعمیر و ترمیم سنگ‌های شکسته در ابعاد بزرگ:

گاهی پله سنگی ممکن است از نظر طول بسیار بزرگ باشد. اگر سنگ پله به صورت کامل جدا شده باشد، برای تعمیر و ترمیم آن مراحل زیر را انجام می‌دهید:

  • ابتدا محل شکستگی را با برس از هر گونه گردوغبار پاکسازی کنید.
  • با دستمال مرطوب روی محل شکستگی بکشید و صبر کنید تا رطوبت خشک شود.
  • سنگ را روی سطح بیرونی قرار دهید، طوری که سطح پشتی سنگ رو به شما باشد.
  • بدون آسیب زدن به لبه بیرونی (قسمت آشکار)، لبه پشتی سنگ را کمی بتراشید تا فضای کافی برای قرار گیری چسب ایجاد شود. این شیار به شکل U خواهد بود.
  • ترمیم پله های قدیمی
    شیاری به شکل U در محل شکستگی ایجاد کنید.
  • حال شیارهایی را عمود بر خط شکستگی ایجاد کنید. (تصویر پایین مربوط به پشت سنگ است.)
  • ترمیم سنگ راه پله
    پشت سنگ پله به این صورت می‌شود.
  • لبه بیرونی سنگ را کمی چسب زده و دو قطعه را به هم بچسبانید.
  • سریع چسب اضافی را پاک کنید.
  • داخل شیار U شکل را با چسب پر کرده و بلافاصله در شیارهای عمود بر شکستگی میخ میله فلزی محکم بگذارید. داخل همین شیارها را هم با چسب پر کنید.

در پایان روی تمام شیارها را چسب بزنید تا حدی که یک برجستگی روی آن ایجاد شود.

ویژگی چسب برای ترمیم پله سنگی

در پاسخ به این سوال که «چه چسبی برای تعمیر سنگ مناسب است؟» ما ویژگی‌های زیر را به شما معرفی می‌کنیم:

  • چسب مخصوص سنگ می‌تواند امکان رنگ پذیری داشته باشد. این چسب‌ها به کاربر امکان می‌دهند تا درصد خاصی از رنگ مخصوص سنگ را به آن اضافه کنند. به این ترتیب چسب از روی کار پنهان بوده و نمایی یکدست به وجود می‌آورد.
  • چسب‌ها در انواع شفاف و دارای رنگ به فروش می‌رسند. یکی از متداول‌ترین رنگ‌های موجود در بازار رنگ‌های سفید، مشکی و طوسی است. این چسب‌ها برای افراد مبتدی یا افرادی که می‌خواهند در مدت زمان کم کار ترمیم سنگ را انجام دهند مناسب است.
  • چسب سنگ باید در برابر رطوبت و تغییر دما مقاومت بالایی داشته باشد؛ هر چند که گاهی این چسب‌ها آبگریز هم هستند.
  • چسب سنگ باید مقاومت فشاری و سایشی بالایی داشته باشد. یکی از علت‌های بالا بوده بازه‌ی قیمتی چسب سنگ همین عامل است.
  • چسب سنگ‌هایی که در برابر مواد شوینده و اسیدی مقاومت بیشتری داشته باشند گزینه بهتری هستند. این مورد بستگی به محل نصب پله سنگی در داخل یا خارج ساختمان دارد.

چسب‌های سنگ اغلب از مقاوم‌ترین چسب‌ها هستند؛ با این وجود اگر به خوبی محل شکستگی را با برس مخصوص پاک نکید یا روش استفاده از آن را به درستی رعایت نکنید می‌توانند اثر ضعیفی از خود به جای بگذارند. در این مورد می‌توانید به نکات مربوط به تعمیر پله سنگی توجه کنید.

نکات ترمیم و تعمیر پله سنگی

در هنگام خرید چسب برای ترمیم و تعمیر پله سنگی بهتر است به نکات زیر توجه کنید:

  1. برای ترمیم سنگ‌های مرمر باید از چسب شفاف و بی‌رنگ استفاده شود.
  2. برای سنگ‌هایی که تخلخل کمی دارند باید از چسب‌های قوی‌تری استفاده کنید. در مقابل سنگ‌های دارای تخلخل بیشتر، چسب را راحت‌تر به خود می‌گیرند.
  3. مدت زمان خشک شدن چسب‌ها برحسب ترکیبات می‌تواند از 10 دقیقه تا یک شبانه روز باشد. همیشه خشک شدن سریع‌تر چسب یک امتیاز نیست. گاهی چسب‌هایی که دیر خشک می‌شوند، می‌توانند مقاومت فشاری و سایشی بالاتری دارند. بنابراین توجه به میزان مقاومت چسب اهمیت بالاتری دارد.
  4. برخی از مدل‌های چسب سنگ می‌توانند سنگ را به بتن، آجر یا حتی فلز بچسبانند.
  5. برای تعمیر و ترمیم حرفه‌ای سنگ بهتر است کارکردن با برس و انواع سمباده را از درشت تا ریز، بدانید. این مورد نیاز به دقت و صرف وقت داشته و اصلا دشوار نیست.
  6. بسته‌های ترمیم و تعمیر سنگ به صورت پکیج در بازار موجود هستند که کارکردن با آن‌ها هم نیاز به آموزش مناسب دارد.
  7. در هنگام خرید چسب سنگ، به معتبر بودن برند و همراه داشتن راهنمای استفاده از آن، توجه کنید.

برای کار کردن با چسب سنگ حتما نیاز به تسلط بر انواع چسب نیست؛ زیرا این چسب‌ها به صورتی ترکیبی تولید شده و شامل انواع مواد مختلف مناسب سنگ هستند. اگر جایی به غیر از سنگ پله شما آسیب دیده است می‌توانید مقاله ترمیم سنگ شکسته را مطالعه کنید.

انواع چسب برای ترمیم سنگ‌های ساختمانی

برای ترمیم و تعمیر پله سنگی می‌توانید از انواع چسب‌های زیر استفاده کنید:

  1. چسب اپوکسی؛
  2. چسب پلی اورتان.

در ادامه هر کدام از این موارد را توضیح می‌دهیم:

چسب اپوکسی:

این چسب‌ها مبتنی بر رزین اپوکسی تولید می‌شوند. این ماده در مرحله تولید و فرآوری سنگ‌ها هم یکی از مداول‌ترین و مهم‌ترین مواد محسوب می‌شود. این ماده در برابر ضربه، سایش، حرارت و رطوبت مقاومت بالایی دارد. چسب اپوکسی در انواع شفاف و دارای رنگ در دسترس هستند که انواع بی‌رنگ برای سنگ مرمر و برخی از سنگ‌های تراونیکس کاربرد دارد.

ترمیم سنگ توالت شکسته
رزین اپوکسی برای چسباندن شکستی سنگ بهترین گزینه است.

از نظر استفاده دارای چسب تکی و دوقلو هستند. معمولا چسب‌های دوقلو حرفه‌ای‌تر بوده و نیاز به رعایت دستور مصرف دارند. وقتی در مورد چسب اپوکسی صحبت می‌کنیم در واقع منظور یک نوع چسب با ترکیبات ثابت نبوده و این چسب می‌تواند انواع مواد مختلف را با خود به همراه داشته باشد؛ به همین دلیل از نظر زمان خشک شدن، دوام و قیمت بسیار متفاوت هستند. در صورت علاقه می‌توانید مقاله سنگ کف حیاط ویلا را مطالعه کنید.

چسب پلی اورتان:

چسب پلی اورتان با نام‌های پی یو (PU) هم شناخته می‌شود. این چسب به علت قدرت چسبندگی بالا در لحظات اولیه و امکان چسبندگی به انواع سطوح، در صنایع مختلف از جمله ساختمان سازی استفاده می‌شود. سنگ طبیعی، سرامیک، فلز و حتی تعمیر سوراخ های سطح پله از جمله کاربردهای این چسب ضد آب است. چسب پلی اورتان پس از خشک شدن و پایان فرایند شیمیایی خود می‌تواند به عنوان یک چسب برای اتصال دائم استفاده شود. این ماده پلیمری دارای قدرت انعطاف پذیری بوده و می‌تواند تغییر حجم سنگ را در گرما و سرما تحمل کند. چسب‌های پلی اورتان دارای ترکیبات مختلفی بوده و برحسب بسته بندی می‌توان آن‌ها را با دستگاه مخصوص چسب و با سرعت بالا استفاده کرد. چسب پی یو (PU) دارای رنگ‌های مختلفی بوده که برحسب رنگ غالب سنگ انتخاب می‌شوند.

نحوه ترمیم پله سنگی در صورت گم شدن قطعه

در این صورت می‌توانید از دو شیوه استفاده کنید. یکی از شیوه‌های متداول استفاده از ملات سیمانی برای پله‌های بیرونی است. همچنین استفاده از چسب و رنگ زمینه سنگ که باید با استفاده از قالب مخصوص انجام شود. شیوه دوم برای پله‌های داخلی ساختمان کاربرد دارد. راه حل دوم تهیه یک قطعه سنگ با جنس و رنگ مشابه است. حال این دو قطعه با فرز به یک شکل هندسی مشابه برش می‌خورند. در پایان با چسب اپوکسی به هم می‌چسبند. روش نصب آن را در تیتر «سنگ‌های شکسته در ابعاد کوچک» توضیح دادیم. این شیوه ظرافت بیشتری داشته و برای پله‌های فضای داخلی ساختمان‌های دوبلکس استفاده می‌شود. یکی از چالش‌های آن بزرگ‌تر شدن حجم شکستگی و ایجاد برش هندسی مکمل است.

تعمیر سوراخ های سطح پله

برای این کار ابتدا محل سوراخ سنگ پله را به خوبی تمیز کنید. اگر لازم است از پارچه مرطوب استفاده کنید. پس از خشک شدن چسب اپوکسی را در داخل سوراخ سنگ بریزید تا سطح آن با سطح سنگ تراز شود.

سنگ کاری راه پله ساختمان
برای ترمیم سوراخ های سنگ پله باید از اپوکسی استفاده کنید.

در صورتی که مقدار چسب اپوکسی بسیار بیشتر از حد نیاز ریخته شود نیاز به پاکسازی یا سمباده دارد. در صورت آسیب رسیدن به سطح براق سنگ هم می‌توانید از پودر براق کننده سنگ استفاده کنید. برای مشاهده قیمت اجرای پله سنگی کلیک کنید.

آنچه که از مقاله ترمیم پله سنگی آموختیم:

در ابتدا ویژگی‌هایی که یک چسب ترمیم سنگ پله باید داشته باشد را معرفی کردیم. این چسب‌ها برندهای مختلفی داشته و هر کدام ترکیبات خاص خود را دارند؛ برخی دوقلو بوده و برخی دیگر به صورت تکی به فروش می‌رسند. چسب سنگ طبیعی در انواع شفاف و دارای رنگ عرضه می‌شوند. انواع چسب‌های دارای چسب اپوکسی و چسب پلی اورتان را معرفی کردیم. در ادامه نحوه چسباندن سنگ را برحسب سایز توضیح دادیم.

ثبت امتیاز مطلب

امتیازه خود به این مطلب را ثبت کنید

01234
45 / 4.8
مقالات مرتبط

دیدگاه شما

0/200

دیدگاه کاربران

Loading